Jdi na obsah Jdi na menu
 


Značky a určení stáří

   Tak jako dnes si i v minulosti výrobce své zboží, ať už se jednalo o porcelán, nůž či jiný předmět, značil logem či jiným vyobrazením (není pravidlem). Určení stáří a doby vzniku se od toho odvíjí. U porcelánu je toto poměrně jednoduché, každá porcelánka měla v každé etapě své existence, různou podobu své značky, textem či graficky odlišnou od té předchozí. A podle každé konkrétní podoby, se následně dá určit období vzniku.

   Příkladem může být tento hluboký polévkový talíř z první dsi_3642-001.jpgpoloviny  19. století, který v posledních desetiletích sloužil mimo jiné i jako miska pod květináčem. Tento talíř, nese na spodní straně dna vtlačené označení svého výrobce, byl jím Lippert & Haas.

   Historie této továrny sahá do roku 1792, kdy její založení inicioval Johann Geoerg Paulus a již v následujícím roce společně se svými partnery: J. Poschlem a J. Reumannem zahájil výrobu. Po několika neúspěšných letech výroby porcelánu, byla továrna prodána. V roce 1800 ji koupila Luisa Sophia Greiner z Gery, ale její působení také nebylo úspěšné.

   Vše změnil až příjezd jejího zetě Johanna Georga Lipperta, img_20170109_0003-001.jpgchirurga ze Slavkova, který přizval ke spolupráci Wenzela Haase. Firma přijala od roku 1808 nový název: Porzellanfabrik Lippert & Haas, výrobky od této chvíle nesou značku Lippert & Haas Schlaggenwald. Vpravo vyobrazené značení z výše uvedeného talíře, se používalo v letech 1830 až 1847.
   
   Roku 1830 Wenzel Haas umírá a jeho podíl přebírá jeho syn August Hass. V roce 1843 umírá i Johann G. Lippert a podíl dědí jeho dcera a zeť Johann Möhling. Ten svůj podíl prodal roku 1847 Augustu Haasovi, který se stal na dvacet let jediným majitelem porcelánky. V tomto období (1847 - 1867) užívá firma na své výrobky značení: August Haas Schlaggenwald. Roku 1867 přebírá továrnu jeho syn Georg Haas a synovec Johann Baptista Czjzek (Cžjžek). Firma tak dostává nový název Haas & Czjzek. Tento název trvá do současnosti.
 
dsh_3696.jpg

Dalším značením, které nesou některé výrobky je zkratka D.R.G.M.,  jedná se o Deutsches Reich Gebrauchsmuster (Říšskoněmecký užitný vzor). Toto označení se používalo v letech 1891 až 1945. Jiná podobná značení mají dvojjazyčný nápis Gesetzlich Geschützt - Zákonem chráněno, doplněný číslem patentu čí ochranným vzorem.

Některé předměty mají jméno místního prodejce nebo dobovou reklamu, podle které lze opět určit stáří předmětu. Na těchto stránkách se označení stáří vyskytuje od konkrétního roku výroby či data vydání, období od - do (porcelán), "výroba do roku 1945", až po označení "první polovina 20. století", tam kde není možnost přesnějšího určení.